Проектът Евразия

Проектът Евразия

Проектът Евразия

Ще сътворим заедно бъдещето на Евразия!


 

Учредителен конгрес на Асамблеята на народите на Евразия


 

Родоначалниците на идеята за всеобхватно евразийско партньорство винаги са си представяли този цивилизационен проект като нещо повече от просто набор интеграционни процеси в областта на производството, търговията, енергетиката, комуникациите, инвестициите. Те винаги са го схващали като нещо далеч по-голямо и вдъхновяващо – като проект на хората, на духовното общуване, на надеждите за бъдещето.

Водени от това разбиране, участниците в Първия форум на народите от Русия и Евразия, проведен по инициатива на Асамблеята на народите на Русия на 2 ноември 2016 година в Москва, вземат решение през следващата година да бъде създадено международно обществено движение „Асамблея на народите от Евразия“. С цел подготовка на учредителния конгрес на асамблеята форумът избира Международен организационен комитет, председателстван от Русия, със съпредседатели от Казахстан и Франция. В състава на комитета влизат представители на обществени организации от Австрия, Армения, Беларус, България, Германия, Киргизстан, Молдова, Сърбия, Таджикистан, Туркменистан, Турция, Узбекистан, Черна гора и Финландия.

И така, на 27-29 май 2017 година в Москва се провежда Първият конгрес на Асамблеята на народите на Евразия с участиието на 2500 делегати от 60 страни на Евразийския континент. Конгресът учредява международен съюз на неправителствени организации и експерти „Асамблея на народите от Евразия“.

Очевидно, датата на събитието не е подбрана случайно. Търсена е символика. На 29 май 2014 година в Астана президентите на Беларус, Казахстан и Русия в присъствието на лидерите на Армения и Киргизстан, както и на ръководителите на редица международни организации, подписват Договор за създаване на Евразийския икономически съюз. По този повод президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предлага 29 май да бъде обявен за „Ден на евразийската интеграция“, крилато предложение, което вече е неотменна част от символиката на евразийското движение.

Централно място в работата на Учредителния конгрес на Асамблеята на народите на Евразия заема формирането на обществен интеграционен модел за развитие на всеобхватно евразийско партньорство чрез диалог между неправителствените организации. Обсъждат се формите за подкрепа и утвърждаване на обществената дипломация и хуманитарното сътрудничество. Особено внимание се отделя на укрепването на евразийската междуетническа комуникация.

Приветствия към конгреса отправят президентът на Русия Владимир Путин, председателят на Съвета на Федерацията Валентин Матвиенко, председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, кметът на Москва Сергей Собянин. Чрез видеообръщение космонавтите Фьодор Юрчихин и Олег Новицкий от екипажа на 51-та експедиция на международната космическа станция казват: „Драги другари! Ние се радваме да приветстваме участниците в конгреса. Сега в Космоса се намира интернационален екипаж. И трима от петимата космонавти са от страни на Евразия. Фьодор Юрчихин – руснак с гръцки корени. Олег Новицкий – беларус. Тома Песке – французин“.

В приетата от конгреса резолюция се развива идеята за ежегодно провеждане на Ден на духовното съгласие, дружбата и сътрудничеството между народите на Евразия за утвърждаване на интеграционните процеси на евразийския континент, за разширяване и укрепване на контактите между хората от всички страни.

Междувременно, Международният организационен комитет за подготовка на конгреса на Асамблеята на народите на Евразия, съвместно с Асамблеята на народите на Русия, Руската асоциация за международно сътрудничество и Всерусийския съвет за местно самоуправление, вече е учредил Евразийска премия на народната признателност „Посланик на дружбата“.

На официална церемония в рамките на конгреса лауреати на премията „Посланик на дружбата“ за 2017 година стават: президентът на Световния арменски конгрес и на Съюза на арменците в Русия, посланик на Добра воля на ЮНЕСКО Ара Абрамян /Армения/, президентът на Международния благотворителен фонд „Диалог на културите – единен свят“ Руслан Байрамов /Русия/, ръководителят на Република /Саха/ Якутия Егор Борисов /Русия/, генералният директор на Центъра за делово сътрудничество „Рус-Китай“ Ван Дандзин /Китай/, основателят на патриотичната обществена организация „Наша Сърбия“ Младжан Джорджевич /Сърбия/, вице-президентът на Руския еврейски конгрес Герман Захаряев /Русия/, ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров /Русия/, кинорежисьорът Емир Костурица /Сърбия/, вице-президентът на Асоциация Френско-руски диалог Бернар Лозе /Франция/, председателят на Съвета на Асамблеята на народа на Киргизстан Токон Мамитов /Киргизстан/, президентът на Международната асоциация „Мир чрез култура“ Толеген Мухамеджнов /Казахстан/, председателят на Международния обществен фонд „Руски фонд на мира“ Леонид Слуцкий /Русия/, президентът на италианската асоциация „Да опознаем Евразия“ Антонио Фалико /Италия/, президентът на Световния обществен форум „Диалог на цивилизациите“ Владимир Якунин /Русия/.

Културната програма на конгреса съдържа редица интересни събития. Сред тях – първи Международен кинофестивал „Евразия – територия на киното“, гала-концерт на Евразийския фестивал на националните култури „Мелодии на единството“, изложби „Многонационална Русия“ и „Евразия – континент на мира и съгласието“, фотопроект „Деца. Цветя. Живот“.

В приетото от конгреса обръщение се подчертава, че „Асамблеята на народите на Евразия е открита за най-широк диалог и взаимодействие с всички, които споделят идеята за необходимостта от хармончно взаимодействие, координация и взаимно допълване на усилията на държавните и на неправителствените фактори с цел съхраняване на мира, стабилността и сигурността в регионален и общопланетарен мащаб.

За съпредседатели на Асамблеята на народите на Евразия конгресът избира представители от Русия, Азия и Европа: видния обществени политически деец на Индия Далбир Сингх, председателя на Съвета на Асоциацията на руските дипломати Игор Халевински и вице-президента на Асоциацията Френско-руски диалог Бернар Лозе.

Конгресът преминава под девиза „Ще сътворим заедно бъдещето на Евразия“.

А, сякаш това бъдеще вече е започнало.


 


 

Николай Арабаджиев,

Член на УС на ЕКБ,

Председател на Комисията по международни въпроси


 

 

Коментари