ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СОФИЯ – ПОВОД ЗА БЛАГОДАРНОСТ И ОБЕДИНЕНИЕ

ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СОФИЯ – ПОВОД ЗА БЛАГОДАРНОСТ И ОБЕДИНЕНИЕ

ЕВРАЗИЙСКИЯТ КЛУБ БЪЛГАРИЯ УЧАСТВА В ТЪРЖЕСТВЕНОТО ЧЕСТВАНЕ НА 140 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СОФИЯ ОТ ОСМАНЦИТЕ

 

Светослава Рудолф

 

Историческото събитие, от което трепва сърцето на всеки софиянец, е станало на 4 януари (по нов стил) 1978 година. Тогава руският генерал Йосиф Гурко победоносно разгромява Орханийската османска армия на Осман Нури Паша, превзема града и го спасява от опожаряване.

По-късно генералът си спомня как в „чудовищния студ” – било е минус 20 градуса – „мълчаливите и силни българи” са помогнали на руската армия да премине Балкана, като са носели на войниците топла храна и са впрягали воловете си, за да се придвижат оръдията през преспите. По думите му без тази безценна подкрепа русите вероятно е нямало да могат преминат Балкана в тази люта зима. Така битката за София се превръща в прелом във Руско-турската война от 1877-78 година. Само десетина дни след това е освободен Пловдив, а след още толкова – Одрин.

Юбилеят, подготвян от месеци от ветерански, патриотични, русофилски и славянски организации съвместно със Столична община и Софийската Света Митрополия, привлече стотици граждани в църквата „Света Неделя”.  Сред тях се смесиха скромно и официалните лица – кметът на София, Йорданка Фандъкова, посланикът на Русия, Негово превъзходителство Анатолий Макаров, депутати и политици.

Лично Негово светейшество Българският патриарх Неофит вдъхновено отслужи благодарствен молебен. На това място преди 140 години е била и църковната служба в присъствието на генералите – освободители, Гурко и Раух.

 „Вечна и блажена да бъде паметта, да пребъде даруваната ни от Бога пролята кръв, българска свобода и още повече да се задълбочава българското духовно единство”, каза в словото си патриархът. „Ето защо в този паметен ден не само софиянци, но и всички православни българи отново свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: руски, български, финландски, румънски, украински, беларуски и други войни, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и днес. Прекланяме се пред тяхната вечна памет и молитстваме за тях пред Всеподателя, засвидетелствайки така нашата дълбока благодарност и признателност, братската ни в Христа любов и продължаващите във времето вековни духовни връзки, завещани нам от нашите предци, които и днес продължават да укрепват духовно Православните ни църкви и народи.”

„Събитията отпреди 140 години не са били подарък, а заслуга – резултат от дълга и кръвопролитна борба за свобода, за правото на България сама да определя своята съдба. – каза в развълнуваната си реч посланик Макаров. - Тази борба не би била възможна както без българските будители и опълченци, така и без самоотвержените руски войни, поставили на карта най-скъпото си – живота си заради бъдещето на братския български народ.” По повод споровете за историята и призивите на някои да не се благодари на руската армия за освобождението посланикът запита: „Но какво би представлявала съвременна България, ако не бяха решителните действия на император Александър Втори?” Той припомни, че през 70-те години на 19 век в Европа е имало масови настроения в подкрепа на поробените славянски народи, но „само руската империя има смелостта да обяви открита война на Османската империя. Тази война е била благородна и съзидателна, а победата е станала наша обща победа. Нека да бъдем грижливи към нашата обща история, скъпи приятели. Нека е вечна българо-руската дружба!”

Литийното шествие до паметниците на генерал Гурко, на Цар Освободител и на Българския опълченец бе съпроводено от тържествен камбанен звън на църквите, покрай които преминаваше.

Коментари