ОБЕКТИВНО ЛИ ОТРАЗЯВАТ МЕДИИТЕ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТИ В РУСИЯ?

ОБЕКТИВНО ЛИ ОТРАЗЯВАТ МЕДИИТЕ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТИ В РУСИЯ?

Когато Владимир Путин обяви, че ще се кандидатира за президент през декември, средствата за масова информация са го споменавали много по-често, отколкото когато е стартирала кампанията му през януари. По данни на „Медиалогия” от 27 ноември до 3 декември той е бил споменат в 77 000 публикации. Когато обявява, че ще се кандидатира, цифрата скача на 94 300, а през следващата седмица до близо 122 000, но през януари и февруари публикациите спадат и варират между 80 и 95 000.

За сравнение, телевизионната водеща Ксения Собчак за два месеца кампания е получила близо 68 000 публикации.  Най-интересно е при кандидата на комунистическата партия Павел Грудинин, който тръгна от нулата, а в момента на регистрацията си получи над 10 000 публикации.

„Медиаиндекс”, която изследва положителни и отрицателни фактори при отразяването в медиите, дава по-различна картина. Грудинин е пръв по негативни публикации в сравнение със Собчак, Жириновски и Титов.

Поводи за негативни публикации има при всички кандидати. За Грудинин повод стана откриването на сметките му в чужбина и падането на рейтинга му. За Собчак – изявлението й, че жителите на Крим са „непълноценни” и съобщенията за падането на рейтинга й с 90%. За Явлински – фактът, че Собчак го изпреварва по популярност и обвинението на Навални, че е фалшифицирал 60% от подписите в негова подкрепа. На Путин зле се отрази искането на Собчак ЦИК да го премахне от кандидатурите за президент, както и изявлението на бившия ръководител на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, че Кремъл вероятно е имал пръст в допинг скандала с руските спортисти.

По телевизионните канали Путин е споменаван най-често и е извън всяка конкуренция – това се смята за естествено, тъй като той е едновременно и действащ президент. За двата месеца кампания втори е Жириновски с 805 споменавания, Грудинин е с 565, Титов с 497, Явлински с 471, а Собчак с 445. При всички кандидати положителните и отрицателните публикации са сравнително по равно, освен при Грудинин – при него 80% са негативни. Това влияе главно на по-възрастните жени, които лесно се поддават на внушения. Според секретаря на ЦК на Комунистическатапартия Сергей Обухов причината е, че Грудинин е започнал да отнема от електората на Путин, а това не бива да се допуска.

Политологът Михаил Виноградов твърди, че против Грудинин се води явна контра кампания. От една страна това понижава рейтинга му, но от друга – повишава неговата известност. В същото време кампанията на Путин е пасивна, а медиите изглеждат отегчени и отразяват кандидатите формално. Причината може би е в това, че е трудно да се предложат решения на вътрешно-политическите проблеми в Русия, коментира той.

 Източник: Ведомости

Коментари