КАКВО СЕ ДОГОВОРИХА НА ВЪРХА ВЪВ ВИЕТНАМ?

КАКВО СЕ ДОГОВОРИХА НА ВЪРХА ВЪВ ВИЕТНАМ?

Двамата президенти Тръмп и Путин все пак са успяли да разговарят 2-3 пъти, макар и неофициално, на юбилейната 25-та среща на върха за Азия и Тихоокеанските страни (АТИС) във Виетнам.

Доналд Тръмп заяви, че е попитал руския си колега дали се е намесвал в изборите в САЩ. По думите му Путин отвърнал, че нищо не е направил. Тръмп почувствал, че този въпрос, който той му задава не за пръв път, обижда Путин. Според него между „двамата останали топли чувства”. Но като цяло Тръмп смята, че разследването за руско вмешателство в изборите пречи за подобряване на отношенията с Русия.

Руският президент пък заяви, че е провел нормален диалог с Доналд Тръмп и го нарече „цивилизован, образован човек с когото лесно може да се разбереш”.

Двамата са успели да обсъдят и ситуацията в Близкия Изток, като са се договорили окончателно да унищожат остатъците от Ислямска държава. „Това ще спаси много човешки животи”, каза Тръмп пред журналисти.

Те излязоха със съвместно изявление, в което се казва, че трябва да се намери политическо разрешаване на гражданската война в Сирия. То бе публикувано на официалния сайт на Кремъл. В него двамата президенти са изразили задоволство, че са успяли да предотвратят „опасни инциденти” на стълкновение между военните от двете страни. Окончателно решение за Сирия трябва да бъде постигнато в рамките на женевските преговори, които се водят под егидата на ООН, а Сирия трябва да запази своята територия и независимост.

За това изявление двамата се договориха по време на първия си кратък разговор. След това то бе подготвено от руски и американски експерти и съгласувано с руския външен министър Сергей Лавров и с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Пред медиите Тръмп каза още: "Всъщност би било чудесно нещо ... защото наистина може да ни помогне в Северна Корея. Имаме голям проблем със Северна Корея и Китай ни помага. Ако и Русия ни помогне в допълнение към Китай, този проблем ще изчезне много по-бързо".

Всъщност темата на тази среща на върха е: „Създаване на нова движеща сила, обединение в стремежа към общото бъдеще”. Тя бе охранявана от над 3 000 служители на спецслужбите.

През първия ден Путин имаше официални срещи с главите на Филипините, Япония и Виетнам. В това време шефът на Роснефт Игор Сечин подписа договор с китайската енергийна компания „Хуасин” за проучване на възможността да се построи нефтохимически комбинат в провинция Хайнан. А шефът на Газпром Алексей Милер подписа договор за изграждане на газови терминали с партьорите си от „Петро Виетнам”.

Китайският президент Си Дзинпин също имаше важна среща с японския премиер Шиндзо Абе.  Той го призовава да "предприеме практически стъпки за подобряване на отношенията с Китай". От друга страна той призова президента на Република Корея Мун Дже Ин да продължи диалога с КНДР.

Връзките между Китай и Япония, втората и третата по големина икономики в света, са засегнати от дългогодишен териториален спор за няколко острова в Източнокитайско море, припомнят анализатори.

"В края на срещата президентът Си Дзинпин заяви, че това е среща, която отбелязва ново начало на отношенията между Япония и Китай. Напълно чувствам това по същия начин ", заяви Абе след разговора. Той добави, че двамата ще си разменят официални посещения, а скоро се очаква и тристранна среща на високо равнище с Южна Корея. "Ситуацията в Северна Корея е в много важна фаза и ролята, която има Китай, е много голяма", каза Абе. Според него Китай и Япония ще подобрят комуникационния механизъм за ранно предупреждение между военните сили на двете страни.

Този разговор се води на фона на съвместните бойни учения на Южна Корея и САЩ, които тренират между точно между 11 и 14 ноември с над 20 кораба недалеч от бреговете на КНДР. На тези тренировки участват три американски самолетоносача, на които има около 200 бойни самолета. Япония също се присъединява към тях с един огромен хеликоптероносач и два кораба. 

Северна Корея не остана безмълвна в създалата се ситуация. Тя обеща да засили ядрения си капацитет, докато американският президент Доналд Тръмп бе на посещение в съседна Южна Корея.

Коментари