ЗАЩО ТРЪМП И ПУТИН НЕ РАЗГОВАРЯХА ВЪВ ВИЕТНАМ?

ЗАЩО ТРЪМП И ПУТИН НЕ РАЗГОВАРЯХА ВЪВ ВИЕТНАМ?

Сензацията на откриването на срещата на върха АТИС бе, че Доналд Тръмп и Владимир Путин не разговаряха официално, както се очакваше. Световните медии разпространиха само как двамата президенти се ръкуват, докато застават за общата снимка на участниците.

Двамата лидери са разговаряли досега лично само веднъж – през юли в Хамбург на срещата на Г-20. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни няколко пъти в последните дни, че Москва продължава търпеливо да се опитва да уреди срещата.

Съветникътна Путин, Юрий Ушаков, бе влязъл дори в детайли на евентуалния разговор – двамата трябваше да обсъдят положението в Сирия, това на Корейския полуостров, както и двустранните си отношения , които „се намират в задънена улица”.

Белият дом обаче заяви, че планирана среща няма.

Защо се стигна отново до патова ситуация между Русия и САЩ?

Проф. Нако Стефанов, изследовател на Източна Азия, коментира пред БНР, че двете страни взаимно се обвиняват в страх от тази среща. Според него 12 дневната визита на Доналд Тръмп в Азия и по-специално в Китай демонстрира връщането на САЩ в Азия, политика, започната още от Хилари Клинтън като държавен секретар. Макар че бе посрещнат с фанфари в Китай, стойността на сделките в размер на 243 милиарда долара всъщност не е голяма сума за първите две икономики. Той цитира американски анализатори, които прогнозират, че е възможно Китай да измести САЩ от върха в глобален мащаб. „Китай обяви, че ще купува нефт в йоани, което е силата на САЩ в момента. Затова противоречията между двете страни остават.”

Според проф. Стефанов между САЩ и Северна Корея вече текат преговори. „Опасността от война обаче не е избегната.”, заключи той. 

Коментари