БЕЛИЯТ ДОМ: „ЗА 100 ГОДИНИ КОМУНИСТИТЕ УБИХА 100 МИЛИОНА ДУШИ!”

БЕЛИЯТ ДОМ: „ЗА 100 ГОДИНИ КОМУНИСТИТЕ УБИХА 100 МИЛИОНА ДУШИ!”

РУСИЯ:

„САЩ ПЪРВО ДА ПОГЛЕДНАТ СЕБЕ СИ!”

 

„Болшевишката революция роди Съветския съюз и мрачните десетилетия на подтисничесвото на комунизма – една политическа философия, несъвместима със свободата, просперитета и достойнството на човешкия живот.”, се казва на официалния сайт на Белия дом.

„За последните 100 години комунистическите тоталитарни режими убиха над 100 милиона души. Под маската на освобождението те постоянно лишаваха невинните хора от дадените им от Бога свобода на вероизповеданията, на сдруженията и други безчислени свободи, които са сакрални за нас. Сега ние си спомняме за тези, които загинаха и които продължават да страдат от комунизма. Нашата страна потвърждава своята непоколебимост  да запали свободата за всички, които са достойни за по-свободно бъдеще.”

Администрацията на руския президент не реагира официално на това предизвикателство. Самият Владимир Путин отмени държавното честване на Великата октомврийска революция, с което окончателно показа, че се дистанцира от нейните последствия. В навечерието на 100 годишнината от ВОСР той за пръв път се дистанцира и от Сталин. Лично почете жертвите на 30-те години като откри недалеч от Червения площад новия грандиозен паметник „Стената на скръбта”, издигнат в тяхна чест.

В речта си Путин каза, че е невъзможно нито да бъдат оправдани, нито да бъдат забравени репресиите в страната в миналото. Според думите му тогава "на всеки човек можеха да бъдат предявени измислени и абсолютно абсурдни обвинения, милиони хора бяха обявявани за врагове на народа, бяха разстреляни или осакатени, преминаха през мъките на затворите или на лагерите и заточенията... Това страшно минало не трябва да бъде изтрито от националната памет и още повече, с нищо не може да бъде оправдано... Политическите репресии станаха трагедия за целия наш народ, за цялото общество, жесток удар по нашия народ, по неговите корени, култура, самосъзнание. Ние и досега чувстваме последствията. Наш дълг е да не допуснем забрава!"
 

Изявлението на Белия дом обаче сериозно обиди руските интелектуалци. Медиите в Русия широко разпространиха отговора на авторитетния политолог Владимир Шаповалов, зам. директор на Института по история и политика на Московския държавен педагогически университет, който прозвуча първоначално по Радио Спутник:

„100 милиона души за 100 години – това са 1 милион убити годишно в продължение на целия минал век. Но тази цифра не буди учудване. Това е поредният елемент от информационната война против Русия. Безусловно, тази цифра не е резултат от някакви статистически изчисления или изследвания. Тя е паднала от небето и няма нищо общо с реалността. Очевидно самата постановка на въпроса „жертви на комунистическите режими” е съмнителна от всяка гледна точка, доколкото приравнява комунистическия режим до фашисткия и до други безчовечни режими в историята.”

Според Шаповалов това изявление на администрацията на американския президент е насочено и против комунистически Китай и представлява заплаха за всички държави, които се опитват да водят независима политика от САЩ.

„Подобен въпрос и подобни изчисления могат да се направят и по отношение на „жертвите на американската политика” за изминалите 100 години. Аз съм уверен, че може да се получи и по-голяма цифра от тази, като се отчете фактът, че САЩ са най-агресивната държава в света и воюват практически ежегодно. Всички военни конфикти, които водят САЩ, са извън пределите на страната и са нападащи другите.

Мисля, че американците първо трябва да погледнат себе си и да се справят със собствената си история. – Защо държавата, която прокламира идеалите на свободата и демокрацията, убива най-много?” 

Коментари