АКО СЕВЕРНА И ЮЖНА КОРЕЯ СЕ ОБЕДИНЯТ, ЩЕ СТАНАТ МОГЪЩА ДЪРЖАВА!

АКО СЕВЕРНА И ЮЖНА КОРЕЯ СЕ ОБЕДИНЯТ, ЩЕ СТАНАТ МОГЪЩА ДЪРЖАВА!

 

МАЯ БОНЕВА, журналист, Организационен секретар на Дружеството за приятелство между България и Северна Корея пред СВЕТОСЛАВА РУДОЛФ

 

 • Вие сте една от малкото българки, които познават отблизо Северна Корея, била сте там, което е рядък шанс. Имате много приятели и познавате отблизо проблематиката в района. Кажете, каква бе всъщност целта на посещението на сестрата на лидера Ким чен-ун, Ким йон-чен на Олимпийските игри. Коментира се, че това е някаква политическа игра. Според някои е игра на Севрна Корея, според други –на Южна. Примерно, че Северна Корея използва игрите, за да забие клин между Южна Корея и САЩ или че иска да спечели време, да постигне отстрочка, за да си поеме въздух от санкциите...

 

 • Аз не смятам, че е игра. Смятам, че една политическа сила, когато преследва някаква цел, тя  се възползва от всички възможности. И мисля, че Северна Корея постигна прекрасно това с игрите. Аз не зная за каква отсрочка се говори.

 

Когато през юли 2017 г бях на посещение в  Северна Корея, аз не видях у хората, нито у младите, нито при възрастните, някакво желание за отсрочка, за да си живеят живота, който живеят. Възможно е да има някаква политика по върховете. Но аз видях хора, които прекалено много ми приличаха на българските селяни, учени и работниции. Те знаят, че в името на идеологията на Северна Корея Чучхе те трябва да разчитат на себе си. Когато Ким Ир -сен решава през 1955 г, че те ще вървят по този път, встрани от Китай и Русия, започват да разчитат на собствените си сили, на своя труд. Ким чен-ир след това разви още една теория, че докато те са във вражеско идеологическо обкръжение, за тях приоритет ще са въоръжените сили и военните умения. Тяхната ядрена програма ще е толкова амбициозна, защото в голяма степен трябва да разчитат за своята сигурност единствено на себе си. Едното е идеология, другото е военна доктрина. Те взаимно се допълват и обясняват тяхната комунистическа идеология.

 

 А що се отнася до голямата политика, Северна Корея вече има претенциите да се нариа ядрена държава. Като държава с потенциал те много искат да бъдат признати и с тях да се съобразяват. И аз считам, че те са един незаобиколим фактор, защото всички тези заигравки, на чие бюро е по-големият бутон за ядреното оръжие -  на бюрото на Тръмп или на Ким, това може да е метафора, но то някъде съществува и ние не трябва да го забравяме.

 

- Какво ще стане със сближаването? Според някои самата идея за една обединена голяма Корея хвърля в ужас всички нейни врагове и съперници, Япония, Щатите...

 

- Ако говорим за това, че една единна Корея би била заплаха, трябва да се върнем 30 години назад и да си представим дали тогава Федерална Германия  си е въобразявала, че може да демонстрира мощ. Че ако падне Берлинската стена, двете Германии могат да станат сила. На никой нормален човек не би му минало и през ум по онова време!

 

В смисъл, да! Корея изведнъж ще стане между 60 и 70 милиона души. Тя ще бъде много силна, много могъща, защото това са много интелигентни хора, това са хора, които са достигнали много високи нива на съвременните технологии. Те се съревновават в много области на индустрията, на техниката. Те са фактор в света! От друга страна обаче е необходим баланс. Тоест онзи стандарт, който те трябва да изравнят, не може да стане изведнъж, за една нощ. В този смисъл е абсурд някой да си въобразява, че ако на 25 април, образно казано, тези две държави решат, че започват своето обединяване, на 25 май те вече ще са могъща сила. Това са литературни форми! Но действително една обединена държава – ненаранена и ненакърнена, голяма колкото две Българии, на Корейския полуостов, в един твърде стратегически район, опиращ до велики сили, естествено ще е фактор и ще налага собствения си стил. Затова всички ще са недоволни.

 

- Но дори да тръгнат към някакво обединение, най-голямата пречка си остава, че единият режим е комунистически, а другият е капиталистически. Как може да се преодолее подобен конфликт?

 

- По отношение на сблъсъка на идеологиите в целия този процес уисилията за обединението траят вече точно 65 години. След края на Корейската война това си остава един и същ народ, това са едни и същи хора, които имат роднини от другата страна. И все още има жива кръв, която тече между двете Кореи. Това са хора, които са разделени по един нежелан от тях начин! Тоест те още жадуват за собственото си обединение. На нито един кореец не е чужда идеята за обединение от 65 години. От друга страна обаче вътрешни и международни фактори са възпрепятствали този процес. Намесени са интереси, пари, власт, сила, влияние и сто други неща. Така чесамото обединение е желано от народа, даже високи дипломати казват: „Ние сме една кръв! Ние сме роднини, имаме общи интереси!” Тоест тази воля е налице! Но на кого му пука за желанието на народа?

 

Що се отнася до това, че едните са комунисти, а другите капиталисти, вече е предлагана една формула за конфедеративно съжителстване, което да им разреши да си развиват своите идеологически възгледи, но да се вдигне границата и да не си пречат на развитието на другите области. Едното да няма общо с другото - имало е и такива сценарии.

 

Но в момента еуфорията е голяма! Както когато бяха открити Олимпийските игри, Муун Дже-ин, президентът на Южна Корея, каза –„Няма значение олимпийската надпревара. Фактът, че сме тук, вече е победа!” В Азия всяка дума, всеки жест, всяко изречение има значение и трябва да се следи. Накратко, те са щастиви и с надежда очакват една по-силна връзка и диалог.

 

 • Обаче президентът на Южна Корея, според някои, е приел поканата на Ким Чен-ун да посети Северна Корея,  а според други - не.

 • Аз мисля, че той изрази своето желание да отиде.

 • Сега обаче Южна Корея отново ще бъде подложена на натиск да поднови военните учения със САЩ. След игрите. Тоест, отново ще се наложат всички санкции и на практика ще се върне старото положение на напрежение.

 • Военните учения обикновено са една планирана игра, която е в целия район. Тестовете засягат Китай, Япония, Индокитай, но аз не мисля, че някой целенасочено ще иска да напряга отново изкуствено обстановката. Защото тази ситуация около Олимпийските игри откри вратите за един процес. А този процес иска спокойствие, не напрежение,

нали така?

А що се отнася до Америка, когато се върна от Южна Корея, военният министър на САЩ Джеймс Матис също даде да се разбере, че е склонен да допусне възможността да има диалог със Северна Корея. Това може да се тълкува като добър знак.Тоест, най-силно заинтересованите –двете Кореи и САЩ – дадоха да се разбере, че това са възможни неща.

 

 • Но другото възможно ли е? Те искат от Северна Корея да спре ядрената си програма. Тя ще се съгласи ли?

 • Северна Корея няма за къде повече да усъвършенства ядрената си програма. Ако е вярно, че те имат оръжия, които изпълняват стратегическите им цели и достигат до мишени за поразяване на дълги разстояния, какво повече да усъвършенстват? Те са постигнали своята цел и имат самочувствие, мога да го заявя и за тях е важно днес да бъдат признати.

 • Възможно ли е Ким Чен - ун да отвори страната за демократизация?

 • Не. Не мога да се ангажирам с отговор на подобен въпрос, защото колкото и той да е образован, колкото и да е върховен лидер и всички да се осланят на него,  да разчитат, че негова е последната дума, там структурата  е такава, както в България преди 30 години. Самата система го държи, не всичко зависи само от него. Не случайно заедно с неговата сестра, която  е много млада, в делегацията в Южна Корея беше и човек – ветеран , съратник на Ким Ир - сен – тоест съратник на дядо му. Ръководител на делегацията бе и председателят на Народното събрание, който е на една достолепна възраст. Това бе един знак по всички канони на азиатското общуване, че в съзнанието си те следват традициите, а традициите там са нещо страховито.

 • Тоест, системата е хванала здраво всички поколения?

 • Да, така е.

 • А какво се знае за Ким Йо- чен, понеже тя прикова погледите на цял свят на Олимпийските игри. Излезе информация, че е учила в Швейцария, че е била на концерт на Ерик Клептън в Сингапур, тоест тя може би харесва Западната цивилизация?

 • Тя не е първата. Ким Чен- ун също е европейски възпитаник. Той също е с швейцарско образование. Какво да кажа? – Това разширява техния светоглед и носи идеи, които са полезни на цялата държава. След Ким Ир - сен и Ким Чен – ир, сега Ким Чен - ун и сестра му се отварят – няма начин! В това общо глобално село никой не може да е затворен. Тези красиви мажоретки от Северна Корея, които направиха щастливи толкова много хора и приковаха очите на всички, те са още един белег, че не може да има непревзимаеми крепости в духовен смисъл.

 • Знае ли се нещо повече за Ким Чен - ун и за сестра му като хора?

 • Не, не, не! Доколкото зная, тя не е омъжена. Той има жена и тя е много симпатична. Последно тя се видя на 8 февруари в навечерието на откриването на игрите в Южна Корея. Имаше един грандиозен парад, на който беше и тя. Тоест, знае се, че Ким Чен - ун има една много красива съпруга, но нищо повече. Те умеят да пазят личния си живот много старателно и никой не го коментира. Това е характерно за целия Изток. И не  е моя работа!

 • Даже не се знае и точната възраст на Ким Чен-ун и сестра му. За него се предполага, че е около 35, а за нея около 30.

 • Не е сериозно да го говорим това. Няма значение! Той е на годините на син на баща си.Те си имат своите съображения. А аз не обичам спекулациите.

 • Доста се писа преди време, че когато е взел властта през 2011 г около него е имало опозиция от собственото му семейство, съперници.

 • Това бяха хора, които мислеха по друг начин – не бяха опозиция. Те са били по-консервативни. И с  тях е действано радикално, това ли искате да попитате? Да, били са премахнати. И какво?

 • Били са ликвидирани. А сега дали има някаква опозиция?

 • Това не може да знаем. Може да има, може и да няма. Това не може да се каже. Моето внимание е твърдо върху обединението на двете Кореи. Отново трябва да си припомним България преди 30 години.

 • Това обединение обаче дори да е съвсем бегло в началото –ако се разведри обстановката, ако се разреши виждане на роднини или се предизвика сътрудничество в икономиката, това неизбежно ще предизвика много повече информация за всичко в Северна Корея. Там ще навлязат и социалните мрежи, ще се стигне до много по-голяма сводоба на словото и откритост на лидерското семейство, това е неизбежно.

 • Без съмнение.

 • Те дали се готвят за такова нещо? Дават ли си сметка какво предстои?

 • Най-вероятно се готвят, защото те не са глупави хора и прекрасно си дават сметка, че светът се развива, че той е много малък и ще си намерят друга формула. Сред лидерите там има и много млади хора, които ще разкрият своя потенциал. Но над всичко стои тяхната радост, че имат шанс за обединение, за открехване на вратата към желаното от всички обединение, независимо какво ще им струва това.

 • По отношение на връзките с България. Представителите на Северна Корея в посолството много обичат България, говорят чист български език...

 • Те са заръшили в България. По-голямата част са възпитаници на България.

 • Не пропускаме ли ние някакъв шанс за сериозни контакти? Да създадем отношения тъкмо сега, когато целият свят се чуди как да реагира спрямо Северна и Южна Корея. Може би би било находчиво ние да проявим някаква инициатива, вместо да гледаме като всички отстрани? При положение, че има толкова много хора от Северна Корея, които са завършили образованието си тук. Имаме база.

 •  Това е така. Но България е сериозна страна, която спазва директивите и решенията на Съвета за сигурност на ООН и никога няма да прекрачи санкциите, които са наложени. И на севернокорейските дипломати в България е ясно, че не може да се искат неща извън рамките на санкциите. Всичко извън санкциите може да се прави. Преди 2 години беше подновен договорът за сътрудничество между Министерството на образованието на България и това на Северна Корея, бе подновен договорът за сътрудничество, за обмен на културни делегации. Там и сега през април се провежда едни фестивал , в който ще участват и българи. Живот има, взаимоотношения има, но те са ограничени от санкциите, които нашата държава спазва. Това, от което се възползват хората, са добрите връзки и вярата, че в един прекрасен момент двете държави ще обменят своите добри чувства.

Коментари