АЗИЯ ЗАЕ ЦЕНТЪРА НА ДАВОС – ЗА СМЕТКА НА АМЕРИКА

АЗИЯ  ЗАЕ ЦЕНТЪРА НА ДАВОС – ЗА СМЕТКА НА АМЕРИКА

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ОТВРЪЩА НА УДАРА НА САЩ

На световния икономически форум в Давос противоречивият американски президент отново се сблъска с вълна от антипатия. Много преди да пристигне в снежния курорт, за да произнесе своята реч за международната търговия, в Туитър той бе прокламирал нейната насоченост – че ще бъде в контекста на мотото му „Америка на първо място”, писа в „Asia Times” коментаторът Найджъл Грийн.

Но очакванията Тръмп да предизвика търговска война поради протекционната си политика не се сбъднаха. Тонът му на форума бе много по-премерен, констатира анализаторът. Макар че опасенията от икономическата политика на неговата администрация продължават да са големи. Тя включва предложението да се предприемат мерки срещу Китай заради кражбата на интелектуална собственост, налагане на наказателни мита върху стоманата и алуминия, както и заплахата, че САЩ ще излезе от например Северноамериканското споразумение за свободна търговия...

Това поведение на най-голямата световна икономика само дава възможност на Азия да се вмъкне на мястото й. Когато САЩ се обръща навътре към себе си и се оттегля от глобализацията, развявайки заплахата за наказателни мита, докато всички останали правят обратното, това може да доведе само до едно – до намаляване на влиянието на Америка, заключава Грийн.

На сцената на Давос стана ясно, че Азия ще запълни празнотата, която отвори оттеглянето на САЩ. Премиерът на Индия Нарендра Моди изтъкна икономическата гъвкавост на своята страна и че чуждестранните инвестиции ще бъдат облагодетелствани, което ще засили ръста на икономиката. По подобен начин премиерът на Пакистан Шахид Кхакан Аббаси издигна ролята на инвестициите в размер на милиарди долари за своята страна. Китай също подчерта своите усилия да задълбочи връзките си с международните търговски организации и мрежи.

Всичко това се случва в контекста на решението на 11 държави, най-вече в Азия, да ратифицират ревизираното Споразумение за Транс-атлантическо партньорство, което означава, че регионът категорично се дистанцира от модела на Америка. Накратко, Давос показа, че нещо се промени, откакто Тръмп дойде на власт. Визията за глобална търговия, икономическа експанзия и отвореност сега приляга много повече на азиатските страни, отколкото на САЩ.

Промяната може да не стане за „една нощ”, но тя ще се случи - като противопоставяне на американския стремеж към доминация, констатира „Asia Times”.

Искри прехвърчаха и между Европа и САЩ. Търговският излишък в полза на Европа е 140 милиарда долара. Това даде повод на САЩ да въведе 30% мита върху соларните панели и 50% върху пералните от Европа. Изявленията на Тръмп, че митата ще се наложат поради „несправедливото предимство” на Европейския съюз в търговията със САЩ, предизвикаха остър отпор от ЕС.

Търговията трябва да е печеливша за всички, да бъде отворена и справедлива – се казва в специално обръщение на еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом. Според нея оттеглянето на САЩ от глобалните споразумения ще отворят място за нови търговски споразумения на ЕС. Такива бяха сключени в последно време с Япония, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Латинска Америка.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че ако САЩ иска търговска война, Европа ще отвърне подобаващо.

Найджъл Грийн е финансист, основал своята deVere Group през 2002 г като малък офис в Хонг Конг. Сега тя е една от най-големите независими консултантски компании с офиси в цял свят.

Шаржът е на Филип Стефенс от „Financial Times”.

Коментари